Scenario 4: Oost Best, Thuis West

West-Europa volgt & Macht aan klein

De eurozone valt uit elkaar in twee blokken: het noordwest Europese blok en de Zuid Europese achterblijvers. Door de totale deceptie over deze mislukking taant de invloed van Brussel en worden nationale overheden weer belangrijker. Tegelijkertijd herstellen de Verenigde Staten haar begrotingsevenwicht en groeien de BRIC landen gestaag door. In Nederland ontstaat er een herwaardering voor lokale productie en ambachtelijkheid. Een matige economische groei en nieuwe mogelijkheden van social media leiden ertoe dat sharing aan populariteit wint. Europa wordt het ‘Luxemburg’ van de wereld: bescheiden, redelijk welvarend, en content met het feit dat de machtscentra van deze wereld voorgoed verschoven zijn naar Azie en Noord en Zuid Amerika.

Een dag in 'Oost Best, Thuis West'

Amsterdam Oud-West: Theo (57), vrijwilliger in een handelscooperatie en parttime opvoeder van zijn kleinkinderen.

6.30 uur:

Het lijkt een chaos maar dat is het niet. Een voor een rijden de kleine bestelwagens de markt Westpoort in. Daar worden ze door de eigenaar snel gelost in zijn kraam en vertrekken weer. Het routing programma dat vorig jaar is gebouwd, heeft alle fileproblemen opgelost. Elke mini-tuinder krijgt adviezen over pluk en snijmomenten en optimale belading van zijn bestelwagen. Ook het vertrek moment naar Westpoort is voorgeschreven. Daardoor komen de bestelwagens netjes één voor één aan en verloopt de opbouw van de markt snel en zonder files.

Zo heb ik het me altijd voorgesteld in mijn dromen vroeger: een economie op menselijke schaal. Een gezin, een vriendengroepje een straat die samen met elkaar iets maken, gezamenlijk iets kopen. Dat ideaal hadden er velen toen maar de technologie ontbrak om het te realiseren. Daar heeft Internet nu wel voor gezorgd het is echt de derde menselijke revolutie. Het maakt totaal andere manieren van organiseren en samenwerken mogelijk en ongeacht de afstanden. Onze Coöperatie werkt bijvoorbeeld niet alleen met mini-tuinders in Nederland maar ook direct met kleine koffieboeren in Brazilië en fruittelers in Nicaragua. De grote exporteurs die vroeger alle marges pakten zitten daar niet meer tussen. Green Peace en WNF hebben ons enorm geholpen dat voor elkaar te krijgen

12.00 uur:

Mijn job op de markt is klaar om 12.00 uur. Ik ben precies op tijd om mijn kleinkinderen op te halen van hun school in Geuzenveld. Vanmiddag is het mijn beurt in de kinderopvang. De ouders uit de wijk daar hebben hun eigen opvang opgezet, zonder inmenging van welzijnsinstellingen. Grootouders spelen er een belangrijke rol in. Het gaat allemaal zonder betaling en zonder gedoe. Het is win-win-win: de grootouders hebben een leuke dag, de kinderen vinden het super, en de ouders houden geld over.

Het leven in Amsterdam is rustiger geworden de laatste tien jaar. China, India, Brazilië, dat zijn de landen die explosief groeien. Dat moet ook want daar zijn een paar miljard monden te voeden. Daar heeft nog lang niet iedereen een huis of auto. In Europa gaat het eigenlijk alleen nog over welzijn. Waarom nog groter gaan wonen, nog meer spullen kopen? Sharing heeft ons allemaal verder gebracht. Wasmachines, gereedschap, fietsen, auto’s, vakantiehuisjes eigenlijk alle spullen die je maar af en toe gebruikt: dat kan je allemaal delen. ’Met een internetprogramma als ‘Resource Sharing’ kan ik tot op de minuut nauwkeurig zien waar er een fiets of auto beschikbaar is, en tot op het uur waar ik kan logeren in praktisch elke stad in Europa. Mijn vrouw en ik zijn fervente gebruikers en inmiddels hebben we kennissen over de hele wereld. Dankzij hen hebben wij ‘lastige’ steden als Moskou, Calcutta en Sao Paolo leren kennen door de ogen van de locals.

18.00 uur:

Mijn dochter appt of ik de kinderen alvast te eten wil geven. Zij en haar lief zijn niet voor acht uur thuis. Ze runnen beiden een eigen bedrijfje. Mijn dochter heeft een filmproductie bedrijf. Of beter gezegd: het is een collectief van ZZP-ers die gezamenlijk opdrachten doen en daardoor veel grotere klussen kunnen aannemen dan alleen. Het leuke is dat ze overal ter wereld zitten en films kunnen maken die in Rome en Stockholm en New York spelen zonder dat er gereisd hoeft te worden. Met ‘voice-response’ en ‘direct translation’ zijn er ook geen taalproblemen meer. Het voordeel van die zwermen ZZP-ers is dat iedereen met volle inzet en met veel plezier werkt terwijl je je toch niet te barsten hoeft te werken. Toen mijn dochter klein was, droomde ik dat zij wél dat ideaal van de homo ludens, de spelende mens, zou verwezenlijken en het komt aardig in de buurt moet ik zeggen.

Wat ze als werkend stel met kids heel goed doen is allerlei hulp om zich heen organiseren. Wij als grootouders doen veel praktische regelarij, dan hebben ze elk een eigen therapeut om te helpen bij lastige werk en levensvragen en natuurlijk een body-fitness shrink. Ook wordt er elke dag yoga gedaan en gemediteerd, onmisbaar voor de zingeving. Koken doen ze zelf niet door de week, dat gebeurt door allerlei home-dinner-services: Frans, Vlaams, Marokkaans, Mexicaans, Indiaas, you name it. Het eten wordt precies op jouw gewenste tijd gebracht en er zijn altijd verassingen voor de kids bij.

21.00 uur:

Kom net terug van het maandelijkse buurtfeest. Even als buurmannen onder elkaar een biertje gedaan. Op het scherm in de keuken staan mijn activiteiten voor morgen. Geen dienst op de markt dus uitslapen!